Eli kuinka syödä muutakin kuin uppopaistettua kalaa ja ranskalaisia.


Jo useamman viikon täällä vietettyäni en enää lainkaan ihmettele, miksi tutkimukset sanovat brittien olevan varsin ylipainoista kansaa. Ranskalaisia saa joka paikasta, kaupasta on hankala saada muuta kuin vaaleaa leipää satunnaista herkkupisteen siemenleipää lukuunottamatta (jos on hyvä tuuri) ja täkäläinen täysjyväleipä maistuu pahvilta... Majoneesia on joka ruuassa mihin sen edes etäisesti voisi kuvitella sopivan ja juustokakkua (suuri heikkouteni) saa annospikareissa, eipähän isohko kokonainen juustokakkukaan maksa paikallisessa marketissa kuin kaksi puntaa (n. 2,5 €). 

 

IMG_0825-normal.jpg
(Yhdenlaista aasialaista kuplateetä! Käytännössä lämmintä teetä ja pieniä onttoja hedelmähyytelöpalloja. Aika hauskan makuista.)


Kampuksella on useampikin pikaruokala ja kahvila (isoja kansainvälisiä ketjuja kuten Subway, Starbucks ja Domino's)  ja tarjonta on lähinnä pikaruokasapuskaa. Kuulin tosin huhuja mahdollisesta salaattipöydästä eräässä ruokalassa, mutta se täytyy ensin löytää...
Ranskalaisia on ihan kiva natustaa silloin tällöin, mutta ei niitä kyllä joka päivä saa alas. Täytetyt voileivätkin alkavat tunkea hiljalleen korvista ja majoneesia pursuavat kolmioleivät (halvin vaihtoehto saada vatsalleen pikaista täytettä keskellä päivää) eivät pidä nälkää ja alkavat vain närästää.

 

IMG_0659-normal.jpg


Miten siis täyttää vatsansa pitkänä päivänä? Yksi vaihtoehto olisi ottaa mukaan eväät joka päivä, mutta mahdollisuutta lämmittää ruokaa, esimerkiksi mikrossa, ei ole tarjolla. Ja mikäli tahtoo pitää vatsansa hiljaisena luennoilla, olisi hyvä syödä jotain tukevampaa kuin eväsleipiä. Ja myönnän, että välillä tulee kyllä ikävä kotiyliopiston halpoja opiskelijaruokaloita ja erityisesti Bryggen maittavia kasvisruokia ja kattavaa salaattivalikoimaa.
Onneksi etnisiä ravintoloita on huomattavasti enemmän Briteissä kuin Suomessa, ja usein hintakin on kohtuullisen kilpailukykyinen viereiseen pikaruokapaikkaan verrattuna. Yksi lempparini on aasialaista ruokaa tarjoava Nudo -niminen ruokaketju, joka tarjoaa kahvilamaisissa ravintoloissaan sushia, nuudeleita ja muuta aasialaista pikkupurtavavaa. Ostan mielummin onigirin (japanilainen täytetty riisipallero) kuin ainaisen sämpylän. Eldon Squarella on myös mukava japanilainen pieni lounasravintola St. Sushi, jossa on hyvä hinta-laatusuhde (ja teetä tilatessa saa kokonaisen termoskannullisen sitä). 
Muutama (aasialainen) lounasbuffettikin on tullut koettua, mutta niissä alituiseen ramppaaminen kävisi lopulta kukkaron päälle.

Noh, onneksi on kiinalainen kämppäkaveri Zheng, jonka paistettua riisiä alkaa tasaisin väliajoin tehdä hirveästi mieli. Nam. Pari kertaa olemme pitäneet porukalla yhteiskokkailuiltamat, jolloin pöytä notkuu useasta ruokalajista ja jokaisella syöjällä on lopulta hirveä ähky.